Спагети с песто ала Дженовезе (Spaghetti con pesto alla Genovese)


Здравейте!

Песто ала дженовезе е  световно известен студен сос, специалитет на  град Генуа и област Лигурия, откъдето произлиза и името му.  Особено е разпространен в Северна Италия, използва се за приготвянето на паста, придружава различни ястия от така нар. cucina casalinga. Оригиналната рецепта на соса съдържа: листа босилек, зехтин, сирене Пекорино и Пармиджано Реджано, кедрови ядки, чесън и сол, счукани по  традиция в мраморно хаванче. Продуктите трябва да са  в свежо състояние, т.е. нищо не се пържи, както се посочва в рецептите на някои български готварски сайтове.
Моята рецепта е много бърза и с по- деликатен вкус, тъй като не използвам чесън и пекорино.
И така за приготвянето на спагети с песто ала Дженовезе за 4 души, са ви необходими:

400 г спагети
40 г свеж босилек, само листата
50 г кедрови ядки
40 г сирене “Грана Падано” или Пармиджано
около 100 г зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Измийте листата от босилек и ги подсушете, добавете ядките, пармиджаното и половината от зехтина. 


Пасирайте всичко, добавяйки постепенно останалата част от олиото до получаване на кремообразна хомогенна смес.




В дълбока тенджера, пълна повече от половината с вряща вода, сложете да се вари пастата (вижте минутите за приготвяне на пастата, указани на опаковката). Изцедете я от водата и прибавете соса, разбъркайте добре и сервирайте веднага.
Можете да приготвите вашето песто в по- голямо количество, сложете го в стъклен буркан и го покрийте с две – три лъжици зехтин. Съхранявайте го до 3-4 дни  в хладилник.

Buon appetito! :-)  
 
Още вкусни рецепти можеш да откриеш чрез търсачката в горния десен ъгъл! 💗

ЗА КОНТАКТ

Nome

Email *

Messaggio *